Εκδηλώσεις Μελών
ΧΡΥΣO ΜΕΤΑΛΛΙO – ΠΛΑΚΕΤA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΣΤO ΠΕΡΙΟΔΙΚO «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ» TOY ΜΕΛΟΥΧΡΥΣO ΜΕΤΑΛΛΙO – ΠΛΑΚΕΤA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΣΤO ΠΕΡΙΟΔΙΚO «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ» TOY ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΔΙΠΤ ΦΑΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Την Πέμπτη 15η Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα της ΧΑΝ Αθηνών (Ακαδημίας 36 και Ομήρου), με την ευκαιρία της Απονομής των Τιμητικών Διακρίσεων (Βραβεία και Έπαινοι) στους συμμετασχόντες και διακριθέντες λογοτέχνες στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης – Διηγήματος – Χρονικού και Μαρτυρίας, έτους 2016 η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών απένειμε χρυσό μετάλλιο στο περιοδικό «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ» ιδιοκτησίας της κας Φανής Ασημακοπούλου και διεύθυνσης έκδοσης του κ. Ηλία Ασημακόπουλου, με τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την έκδοσή του, «ως αναγνώριση της μακρόχρονης πολύτιμης προσφοράς του στον Τύπο, την Λογοτεχνία, την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Κοινωνία και την Παράδοση της Ρούμελης και όχι μόνο.

Ειδικότερα για τη βράβευση του περιοδικού «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ», ο Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ κ. Λευτέρης Β. Τζόκας, εισηγητικά, αναφέρθηκε με λακωνική συντομία στην ίδρυση, τη λειτουργία και την εκδοτική πορεία του περιοδικού, που από το 1969 κυκλοφορεί ανελλιπώς, την πληθωρική, κατά τεύχος, ύλη του με κείμενα αξιοπρόσεχτα που δεν πληροφορούν μόνο, αλλά επιπλέον διακρίνονται για τον παραστατικό και λαμπερό λόγο, την αμεσότητα της έκφρασης, την εγκρατή γνώση και τη γλωσσική τους πληρότητα που κάνουν το περιοδικό να κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεο των περιοδικών όλης της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, κάλεσε στο βήμα για την απονομή, τον καλό φίλο της ΕΝΩΣΗΣ, τον συμπαθέστατο, γλυκύτατο και ευγενέστατο πνευματικό άνθρωπο κο Ηλία Ασημακόπουλο, άοκνο δημιουργό του περιοδικού «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ» και την κόρη του κα Φανή ΑΣημακοπούλου (που συνεχίζει επάξια το έργο του πατέρα της και διευθύνει το περιοδικό με επιτυχία και ευθύνη, ως ιδιοκτήτρια και εκδότριά του) να παραλάβουν το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ – ΠΛΑΚΕΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ Α’ ΤΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.

Φανερά κατασυγκινημένος παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο κος Ηλίας Ασημακόπουλος, αντιφωνώντας εμπνευσμένα, είπε με παλλόμενη απ’ τη συγκίνηση φωνή:

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,

Κυρίες και Κύριοι του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,

Κυρίες και Κύριοι,

Πρώτα-πρώτα πρέπει να σας ευχαριστήσουμε για την ιδιαίτερη τιμή που μας κάνετε να γίνουμε κι εμείς μέτοχοι της μεγάλης χαράς και συγκίνησης που ένα Ιστορικό Εθνικό «Ίδρυμα», θα έλεγα, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, συμπληρώνει 86 ολόκληρα χρόνια προσφοράς στα Γράμματα και συνεχίζει με πιο έντονους ρυθμούς στους σημερινούς μάλιστα χαλεπούς χρόνους την προσφορά του.

Μπορεί να περάσαμε από τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα στη σημερινή, εκπληκτική ηλεκτρονική πρόοδο του 21ου δεν βλέπουμε, όμως, αναγέννηση και διαφωτισμό για εμάς τους Έλληνες στον πολιτιστικό τομέα. Αντίθετα, βλέπουμε καθημερινή οπισθοδρόμηση, βλέπουμε να μεγαλώνει το πολιτιστικό κενό στη σκέψη και στη συμπεριφορά μας και να ξεχνούμε τις μας κληροδότησαν οι μεγάλοι κλασσικοί φιλόσοφοι: ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και να ξεχνάμε τις ανεπανάληπτες πνευματικές αξίες του έθνους μας.

Εδώ θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι, να τολμήσω κάτι και αυτό το κάτι προέρχεται από την εμπειρία, πρώτα τη δημοσιογραφική, την οποία απέκτησα από την επί 60 και πλέον έτη άσκηση του λειτουργήματος και ύστερα από τη συμμετοχή μου εις τον υπό την ευρείαν έννοιαν χώρο των Γραμμάτων και της Λογοτεχνίας, αφού η καθημερινή επί 50 και πλέον χρόνια σχέση μου με τους στην κυριολεξία λογοτέχνες, όπως εσείς εδώ, ήταν τόπος και τρόπος πορείας ζωής.

Το ιστορικό, λογοτεχνικό, λαογραφικό περιοδικό που εκδίδουμε επί μισό αιώνα συνεχώς, από το έτος 1969, υπήρξε η δεξαμενή και το βήμα από το οποίο πέρασαν εκατοντάδες πραγματικοί, όπως κι εσείς, λογοτέχνες και έχουν αποτυπώσει τα βήματά τους στις 20 και πλέον χιλιάδες σελίδες μέσα στους 48 βιβλιοδετημένους ετήσιους τόμους του περιοδικού και, μάλιστα, με το πιστοποιητικό της υγιούς πνευματικότητος, με το πιστοποιητικό της καθαρός σκέψεως ως προς τις προτεραιότητες και τις αληθινές ανθρώπινες αξίες, μακριά από την πρωτόγνωρη χαλάρωση των ηθών.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να τολμήσω να πω ότι εσείς, εμείς όλοι, για το καλό του Έθνους μας, για το καλό του Πιστεύω του Έλληνα, για το καλό των παιδιών μας, πρέπει να εντείνουμε τη δράση των πνευματικών ανθρώπων και να ωθήσουμε όλους τους προβληματισμένους στη ροή της Ιστορίας και του Πολιτισμού για μια ισορροπημένη και υγιή κοινωνία. Πρέπει εμείς όλοι να ανατρέψουμε τα αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα του σημερινού βάρβαρου πολιτισμού.

Με την ευχή, λοιπόν, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, το ιστορικό αυτό σωματείο, να μακροημερεύει για το καλό του ελληνικού Έθνους, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας προσφέρατε –δείγμα αγάπης και αλληλοεκτίμησης– και ευχόμαστε η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών να καλύπτει συνεχώς και ευρύτερα και μαζικότερα τον λογοτεχνικό χώρο γιατί το αξίζει.

Σας ευχαριστούμε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Από το Πολεμικό Ναυτικό, ο Αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος Π.Ν. Κυβερνήτης του Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ και ο Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας Π.Ν. Διευθυντής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

Επίσης παραβρέθηκαν:

Βραβευμένοι λογοτέχνες με μέλη των οικογενειών τους και πλήθος τακτικών μελών και φίλων της Ένωσης, οι οποίοι για μία ακόμη φορά γέμισαν την ευρύχωρη αίθουσα της ΧΑΝ.