ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4/2017ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4/2017

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα θέματα.

1. ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως προέκυψε από την εκλογική διαδικασία της 13.03.2017 έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μιχαήλ Σαββάκης

Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ελευθέριος Κακαβούλης

Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γεώργιος-Κωνσταντίνος Σπύρου

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Πετρούλα (Πέννυ) Καλύβα

ΑΝΑΠ. ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ελένη Γκογκώνη

ΤΑΜΙΑΣ:

Κωνσταντίνος Σελλούντος

ΑΝΑΠ. ΤΑΜΙΑΣ:

Δημήτριος Σειρηνάκης

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:

Ευάγγελος Παπαλιός

ΕΦΟΡΟΣ:

Δημήτριος Σπυράκης

ΜΕΛΗ:

Ελένη Χριστοδούλου

Αμαλία Ρουχωτά

 

2. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΔΕΛΦΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ, ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Από το Φεβρουάριο του 2017 ξεκίνησε ένας κοινός αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν το σύνολο του περιφερειακού, τοπικού και κλαδικού Τύπου σε συνεργασία με άλλες τέσσερις ενώσεις: τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Τοπικών Εφημερίδων Αττικής (ΕΙΗΕΤΕΑ) και την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ).

Οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των ανωτέρω Ενώσεων μαζί με το Προεδρείο της ΕΔΙΠΤ είχαν σημαντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νίκο Βούτση, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, τον Υπουργό Οικονομίας κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι), συζητώντας για θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εντύπων, τα οποία αναπτύσσονταν αναλυτικά σε σχετικό υπόμνημα που τους επεδόθη.(Μπορείτε να δείτε το υπόμνημα στην ιστοσελίδα της ΕΔΙΠΤ www.edipt.gr ).

 

Μετά από εποικοδομητική συζήτηση αποφασίστηκε:

1)      Να προωθηθεί άμεσα η τροπολογία (έχει κατατεθεί ήδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης) που θα επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων για έργα και αγορές που γίνονται με πρόχειρους διαγωνισμούς.

 

2)      Να εφαρμοστεί η κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με διαφανή τρόπο και δίκαιη κατανομή προς τον κλάδο μας, σε συνεργασία του Υπουργείου και των Ενώσεων. Άμεσα, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς εξέδωσε την Παρασκευή 10/03/2017 εγκύκλιο, σχετική με την τήρηση της νομοθεσίας για τη διαφημιστική δαπάνη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που απεστάλη σε όλους του φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των διαφημιστικών δαπανών των φορέων από το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, είναι: α) η έγκαιρη κατάθεση των προγραμμάτων επικοινωνιακής προβολής, β) η υποβολή προγραμμάτων με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και προοπτική υλοποίησης και γ) η τήρηση της κατανομής των διαφημιστικών δαπανών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρ. 4 του Π.Δ 261/1997 ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, η οποία ανέρχεται στο 30% της συνολικής, ανά φορέα, προϋπολογιζόμενης δαπάνης. (Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο στην ιστοσελίδα της ΕΔΙΠΤ www.edipt.gr ). Επίσης, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους κάλεσε να τηρούν την ποσόστωση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης (Μπορείτε να δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής www.mindigital.gr ).

 

3)      Να δοθούν κίνητρα που να ευνοούν τις συνεργασίες ακόμη και τις συγχωνεύσεις εφημερίδων.

 

4)      Να δημιουργηθεί πρόγραμμα ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας μέσω του ΕΣΠΑ-ΣΕΣ 2014-2020. Μάλιστα, εστάλησαν αναλυτικές προτάσεις που συντάχθηκαν από την ΕΔΙΠΤ και συνυπογράφηκαν κι από τις άλλες Ενώσεις για την έκδοση ενός ειδικού προγράμματος ενίσχυσης του Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου για τον λειτουργικό και ψηφιακό εκσυγχρονισμό στον Υπουργό Οικονομίας κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου (Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις στην ιστοσελίδα της ΕΔΙΠΤ www.edipt.gr)

 

5)      Να οριστεί συνάντηση με τα ΕΛΤΑ για να εξεταστούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα διακίνησης των εντύπων.

 

6)      Να ξεκινήσει σύντομα η διαβούλευση του Υπουργείου με τις Ενώσεις για να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο - νόμου που ετοιμάζεται.

 

7)      Μετά από πρόταση - πλαίσιο των Ενώσεων, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νίκος Βούτσης συμφώνησε να συσταθεί άμεσα διακομματική επιτροπή, με αποκλειστικό αντικείμενο την βιωσιμότητα του Περιφερειακού – Τοπικού – Κλαδικού Τύπου, πρόταση στην οποία συμφωνούν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης προσυπέγραψε όλες τις θέσεις του κοινού υπομνήματός μας και τις κατέθεσε υπό μορφή πρότασης στο Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση με την παράκληση να «αναλάβει την προσήκουσα θεσμική πρωτοβουλία, προκειμένου να περιχαρακωθεί και προστατευτεί το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, ειδικά τη σημερινή εποχή που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι χάνουν την εργασία τους καθημερινώς αλλά και παρατηρείται διαρκές κλείσιμο εντύπων και μέσων».

 

 

Οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων συμφώνησαν ότι όλες οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω θα προγραμματιστούν από κοινού.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε το θετικό για τον κλάδο μας γεγονός της κοινής γραμμής που χάραξαν οι πέντε Ενώσεις μας, οι οποίες εκπροσωπούν το σύνολο του κλάδου της χώρας.

 

3. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗΣ 400 ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ ΑΝΑ ΕΚΔΟΣΗ

Στο πλαίσιο της συνάντησης των Εκπροσώπων των Ενώσεων του Περιφερειακού, Τοπικού και Κλαδικού Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Ελευθέριο Κρέτσο, ο Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ κ. Μιχάλης Σαββάκης αναφέρθηκε και στην αδικία που υφίστανται τα περισσότερα Μέλη της ΕΔΙΠΤ, να μην δικαιούνται την επιδότηση της ταχυδρόμησης για τα πρώτα 400 αντίτυπα ανά έκδοση, που παρέχει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, επειδή δεν διαθέτουν ατομική επιχείρηση, αλλά έχουν επιχείρηση νομικής μορφής.

Υπενθυμίζουμε στα Μέλη μας ότι με το άρθρο 48 του νόμου 3986/2011 «καταργήθηκε» το ειδικό τέλος ταχυδρόμησης εφημερίδων και περιοδικών, εκτός εκείνων που ανήκουν σε Δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι μέλη της ΕΔΙΠΤ (ή και όσοι θα μπορούσαν να είναι μέλη της ΕΔΙΠΤ, ΦΕΚ 1702/2011). Η λογική και απόλυτα δίκαιη αυτή απόφαση δυστυχώς ανετράπη μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της ΓΓΕ, η οποία απεφάνθη ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΙΠΤ μέλη της γίνονται μόνο φυσικά πρόσωπα (αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνδυάζουν την ιδιότητα του δημοσιογράφου και του ιδιοκτήτη του εντύπου).Έτσι από το ειδικό τέλος ταχυδρόμησης από 01.08.2011 εξαιρέθηκαν τα έντυπα των μελών μας, τα οποία έχουν συστήσει νομικά πρόσωπα τόσο για να είναι συνεπέστερα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσο και γιατί έχουν προσλάβει συνεργάτες (δημοσιογράφους ή επιχειρηματικά και διοικητικά στελέχη).

Ο κ. Ε. Κρέτσος ζήτησε να του αποσταλεί όλη η σχετική νομοθεσία και αλληλογραφία και δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

4. ΜΗΤΡΩΟ ΟΝ – LINE MEDIA:

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του  Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, κου Παππά για το μητρώο των  ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Στην παρουσίαση παρευρέθη και ο Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ κ. Μιχάλης Σαββάκης.

Η ψηφιοποίηση των Μέσων αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου, το οποίο δρομολογεί  την καταγραφή  του χώρου και τη θέσπιση κανόνων,  δημιουργώντας το μητρώο επιχειρήσεων των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Μάλιστα, ο Υπουργός κ. Ν. Παππάς κάλεσε σε σύσκεψη τους Προέδρους των Ενώσεων Τύπου, προκειμένου να συζητηθεί η βέλτιστη αξιοποίηση του Μητρώου από τα Μέλη μας.

Κρατική διαφήμιση πλέον θα λαμβάνουν μόνο όσα ηλεκτρονικά μέσα  ενημέρωσης περιλαμβάνονται στο υπάρχον μητρώο των on line media του Υπουργείου.

Γι’ αυτό καλούμε όλα μας τα μέλη να κάνουν εγγραφή ή  όσα έχουν κάνει να την επιβεβαιώσουν.

Μπορείτε να μεταβείτε στην πλατφόρμα πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο  https://emedia.media.gov.gr/login .

5. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ η εγκύκλιος για την ένταξη  στους κλάδους και λογαριασμούς του των φορέων του  τ. Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. ανά Διεύθυνση Ασφάλισης – Παροχών με αναλυτικές οδηγίες   και πίνακες για την εφαρμογή τους, όσο αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που μέχρι 31/12/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. ((Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο στην ιστοσελίδα της ΕΔΙΠΤ www.edipt.gr )

 

6. ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Πόθεν έσχες) για το 2016

Σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία για την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δηλώσεις πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων ισχύουν πλέον οι διατάξεις του Ν. 4389/2016 (άρθρα 172-183).

Από το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και η Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) σύμφωνα με το Ν. 4389/2016 καθώς και με την υπ' αριθμ. ΑΥΤ. ΤΜ. ΣΤΡ. 0000910 ΕΞ 2015/24.11.2015 (ΦΕΚ Β' 2579) Κ.Υ.Α. υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίστηκε ότι θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του νέου συστήματος «ΠΟΘeΝ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pothen.gr.  
Η πρόσβαση στο νέο πληροφοριακό σύστημα “ΠΟΘeΝ” θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους υπόχρεους με τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet.

Με τις νέες διατάξεις, έχει γίνει επανακαθορισμός του περιεχομένου της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες – πιστωτικά ιδρύματα, κινητά μεγάλης αξίας, δανειακές υποχρεώσεις, δανειακές υποχρεώσεις, οφειλές από πρόστιμα – ποινές, φόρους – τέλη προς το Δημόσιο, κλπ).

Παράλληλα στο άρθρο 172, παράγραφος 5 του Ν. 4389/2016 προβλέπεται ότι:

«Τα τραπεζικά και τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος του υπόχρεου, να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση βεβαιώσεις περί του υπολοίπου των καταθέσεων αυτού την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους»

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pothen.gr, οι υπόχρεοι, πέρα από την υποβολή της δήλωσης, μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να χρειαστούν μέσω των πεδίων «Χρήσιμα Αρχεία» και «Συχνές Ερωτήσεις». Παράλληλα, επιλέγοντας την επιλογή «Εγχειρίδιο Χρήσης» ή απευθείας στο παρακάτω link https://www.pothen.gr/pothen/manual/ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας υπόχρεος προκειμένου να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του.

7. ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΔΙΠΤ

Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος της Ένωσης τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο. Αφορμή αποτέλεσε η επί 48 χρόνια συνεχής κυκλοφορία του πολύ αξιόλογου περιοδικού «ΑΛΙΕΥΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και στο οποίο υπεύθυνος εκδότης και αρθρογράφος είναι ο δραστήριος ιεράρχης κ.κ. Αλέξανδρος. Η σχετική απόφαση στηρίχτηκε στο άρθρο 10 του Καταστατικού.

 

 

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                          Η Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Σαββάκης                                  Πετρούλα (Πέννυ) Καλύβα


 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16/3/2018


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1/2018


Εφαρμογή του barcode στις έντυπες εκδόσεις των περιοδικών και εφημερίδων


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΚΑΡΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΙΠΤ


Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Γεώργιος Καρράς υπέβαλλε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό ΨΗΦΠΤΕ κ. Νίκο Παππά σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους για τα έντυπα των μελών της ΕΔΙΠΤ.
Η ερώτηση συζητήθηκε σήμερα 16.02.2018 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, όπου ο κ. Καρράς ζήτησε από τον Υπουργό κ. Παππά τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για την επαναφορά του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους για τα μέλη της ΕΔΙΠΤ τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας εντύπων από το μειωμένο τέλος όχι μόνο πλήττει το - παγκοσμίως κατοχυρωμένο - δικαίωμα στην πληροφόρηση, αλλά και δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού σε βάρος τους, αντί να άρει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, που ήταν εξάλλου και το ζητούμενο της σχετικής σύστασης του ΟΟΣΑ, την οποία επικαλέστηκε ο Υπουργός. Μάλιστα τόνισε ότι η επαναφορά του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους για τα έντυπα της ΕΔΙΠΤ δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση, αλλά αντιθέτως θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα των εντύπων περιοδικής κυκλοφορίας (15θήμερα και μηνιαία).
Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός ΨΗΦΠΤΕ κ. Ν. Παππάς απάντησε ότι νομοθετικά εφάρμοσε κατά γράμμα τις συστάσεις της Γ΄ εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με το Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ και προέτρεψε το Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ να αρχίσει το διάλογο και με τα ΕΛΤΑ , προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=JnlV4k27jSg&feature=youtu.be

 

MARE NOSTRUM AWARDS 2018 - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΥ 


Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για την Διαφορετικότητα


Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η κοπή πίτας της ΕΔΙΠΤ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου για την απονομή του Βραβείου "Βλάσσης Σωκρατίδης"


12345678910...