ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν.4487ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της κατάργησης της επιδότησης ταχυδρόμησης των 400 αντιτύπων ανά έκδοση, από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, μόνο για τα έντυπα των μελών της Ένωσης μας. Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Δ.Σ., υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις για το θέμα από μερίδα βουλευτών.

 

Συγκεκριμένα:

Α. Ο Βουλευτής Αρκαδίας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ.Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε πρώτος σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Β. Ακολούθως κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή για το θέμα η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κα Νίκη Κεραμέως

Γ. Ο Βουλευτής Ηλείας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννης Κουτσούκος κατέθεσε επίσης σχετική αναφορά στη Βουλή.

 

Και στους τρεις Βουλευτές ο Υπουργός ΨΗΦΠΤΕ κ. Ν. Παππάς απέστειλε την ίδια απάντηση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κατάργηση της έκπτωσης ταχυδρομικής μεταφοράς Τύπου μέσω ΕΛΤΑ μόνο για τις 15νθήμερες και μηνιαίες περιφερειακές εφημερίδες και για το σύνολο του κλαδικού τύπου επήλθε βάσει της Γ’ εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και της κατάρτισης των σχετικών συστάσεων προς την Υπηρεσία του Υπουργείου ΨΗΦΠΤΕ στο πλαίσιο της Β’ αξιολόγησης και του Μνημονίου Συνεργασίας και Κατανόησης που υπογράφτηκε με τους θεσμούς το 2015.

Στη συνέχεια η Βουλευτής Β’ Αθηνών και αρμόδια Ψηφιακής Πολιτικής της Ν.Δ. κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αιτήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να κατατεθούν στο Σώμα της Βουλής οι σχετικές συστάσεις.

 

Μάλιστα όπως μας σημείωσε η κα Άσημακοπούλου, από το βήμα του Συνεδρίου που διοργανώσαμε από κοινού με τις άλλες Ενώσεις στη Λάρισα, θα συνεχίσει τις πιέσεις προς το  Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου να διευκρινιστεί που ακριβώς αναφέρεται η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση, καθώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ορίζει διαφορετικά.

 

Αναμένεται εκ νέου απάντηση για το θέμα από το Υπουργείο.

 

Παράλληλα, η διαμαρτυρία – καταγγελία που απέστειλε η ΕΔΙΠΤ δημοσιεύθηκε σε μορφή καταχώρησης στην Κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου» (10/09/2017),
στο ΠΑΡΟΝ (10/09/2017), την Εφημερίδα των Συντακτών (12/09/2017), άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και, δυστυχώς, λίγα έντυπα/ιστοσελίδες μελών της ΕΔΙΠΤ.

Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση της ΕΔΙΠΤ στην Έκτακτη Συνεδρίασή της 27/09/2017 εξέδωσε ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, το οποίο απεστάλη στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους φορείς, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, σε όλους τους Βουλευτές και σε πολλά ΜΜΕ, καθώς και στα Μέλη της Ένωσης. Επίσης ομόφωνα αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης.

Το Δ.Σ. συνεχίζει να καταβάλλει γενναίες προσπάθειες, προκειμένου να προωθήσει το συγκεκριμένο ζήτημα παντοιοτρόπως, καθώς θεωρεί ότι η αναπαραγωγή των θέσεών μας από όσο το δυνατόν περισσότερες κατευθύνσεις, αποτελεί το μοναδικό μοχλό άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε να συμβάλλετε κι εσείς, είτε δημοσιεύοντας το ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ από την τελευταία Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στα έντυπά σας, είτε αναρτώντας το στις ιστοσελίδες σας και προωθώντας το θέμα στους Βουλευτές των Περιφερειών σας για ανάλογες πιέσεις.

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όλα τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα (επερωτήσεις, αναφορές, απαντήσεις κ.α.)  έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Ένωσής μας.

 

Για οτιδήποτε νεώτερο θα σας κρατούμε ενήμερους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦ.Π.Τ.Ε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦ.Π.Τ.Ε. ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΑΝΝΑΣ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ