ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1/2018Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω θέματα:

1. Συζήτηση στη  Βουλή επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Γ. Καρρά για την  επαναφορά του μειωμένου ταχυδρομικού  τέλους για τα έντυπα των Μελών της ΕΔΙΠΤ

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Γεώργιος Καρράς υπέβαλλε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό ΨΗΦΠΤΕ κ. Νίκο Παππά σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους για τα έντυπα των μελών της ΕΔΙΠΤ.
Η ερώτηση συζητήθηκε την Παρασκευή 16.02.2018 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, όπου ο κ. Καρράς ζήτησε από τον Υπουργό κ. Παππά τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για την επαναφορά του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους για τα μέλη της ΕΔΙΠΤ τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας εντύπων από το μειωμένο τέλος όχι μόνο πλήττει το - παγκοσμίως κατοχυρωμένο - δικαίωμα στην πληροφόρηση, αλλά και δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού σε βάρος τους, αντί να άρει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, που ήταν εξάλλου και το ζητούμενο της σχετικής σύστασης του ΟΟΣΑ, την οποία επικαλέστηκε ο Υπουργός. Μάλιστα τόνισε ότι η επαναφορά του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους για τα έντυπα της ΕΔΙΠΤ δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση, αλλά αντιθέτως θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα των εντύπων περιοδικής κυκλοφορίας (15θήμερα και μηνιαία).
Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός ΨΗΦΠΤΕ κ. Ν. Παππάς απάντησε ότι νομοθετικά εφάρμοσε κατά γράμμα τις συστάσεις της Γ΄ εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με το Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ και προέτρεψε το Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ να αρχίσει το διάλογο και με τα ΕΛΤΑ , προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στη σελίδα της Ένωσης στο Facebook.

2. Ειδική έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τη Minoan Lines και τη Hellenic Seaways για τα Μέλη της ΕΔΙΠΤ:

Το Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας, με την οποία ζητούσε να υπάρχει ειδική έκπτωση για τα Μέλη της ΕΔΙΠΤ για τις μετακινήσεις τους. Οι εταιρείες Minoan Lines και Hellenic Seaways ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Α. Η εταιρεία Minoan Lines χορηγεί έκπτωση 30% στα εισιτήρια των Μελών της ΕΔΙΠΤ και των Ι.Χ.Ε., που θα διακινηθούν στις γραμμές εσωτερικού/ εξωτερικού που δραστηριοποιείται η εταιρεία, μέχρι τις 31/12/2018 για όλες τις κατηγορίες θέσεων εκτός από Deck και Vip Seats. Η έκπτωση θα χορηγείται με την επίδειξη της δημοσιογραφικής σας ταυτότητας και μόνο εφόσον η κράτηση γίνει από τα Πρακτορεία Αθήνας, Πειραιά, Ηρακλείου, Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Αγκόνας, Τεργέστης.

Β. Η εταιρεία Hellenic Seaways χορηγεί έκπτωση 50% στα εισιτήρια των Μελών της ΕΔΙΠΤ και 30% για τα Ι.Χ.Ε., που θα διακινηθούν στις γραμμές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, μέχρι τις 31/12/2018 σε οικονομική θέση. Η έκπτωση θα χορηγείται με την επίδειξη της δημοσιογραφικής σας ταυτότητας.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία της ΕΔΙΠΤ.

Το Δ.Σ. θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Μελών.

3. Κατάρτιση εργαζομένων των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου

Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), με την οποία η ΕΔΙΠΤ συνεργάζεται στενά,  προωθεί πρόγραμμα κατάρτισης 600 εργαζομένων (με οποιαδήποτε μορφή εργασίας) σε επιχειρήσεις του Επαρχιακού Τύπου και στις 13 περιφέρειες της χώρας σε τρεις θεματικές ενότητες:

Α. Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

Β. Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Γ. Σύγχρονες Τεχνικές Σχεδιασμού / Σελιδοποίησης Εντύπων

Το έργο χρηματοδοτείται στο σύνολο του από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και  Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) και δεν υπάρχει καμία Οικονομική Επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, των οποίων οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που θα λάβουν μέρος και θα το ολοκληρώσουν θα λάβουν Εκπαιδευτικό Επίδομα  Πέντε(5) ευρώ την ώρα. Επίσης το πρόγραμμα αναλαμβάνει και το συνολικό κόστος για την Πιστοποίηση των καταρτιζομένων, καθώς και τις δαπάνες που αφορούν τη δημοσιότητα αλλά και τη διοικητική υποστήριξη  υλοποίησης του έργου.

Προκειμένου η όλη διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης να μη δημιουργήσει προβλήματα στη Λειτουργία των Επιχειρήσεων, αλλά και να διευκολύνει την συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά, με βάση και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, έχει προβλεφθεί  η υλοποίηση τους να γίνεται είτε σε πιστοποιημένες  αίθουσες  διδασκαλίας είτε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (Distance learning). Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210 3814623.

4. Η Γενική Συνέλευση

Την Δευτέρα 19  Μαρτίου και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΔΙΠΤ. Βεβαίως θα υπάρξει και νέα ενημέρωση (και αποστολή πρόσκλησης με την ημερήσια διάταξη), αλλά καλό είναι σε όσους επιθυμούν να τεθούν θέματα προς συζήτηση να τα προτείνουν εγκαίρως.

5. Θεώρηση ταυτοτήτων 2018 και συνδρομή 2018

Από τις 2 Ιανουαρίου ξεκίνησε η θεώρηση των δημοσιογραφικών ταυτοτήτων για το 2018. Τα Μέλη της ΕΔΙΠΤ μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητά τους στη γραμματεία της Ένωσης καθημερινά 9:00-16:00. Σημειώνεται ότι η θεώρηση των ταυτοτήτων θα γίνεται μόνο για όσους έχουν εξοφλήσει την ετήσια συνδρομή τους, η οποία παραμένει 50,00 € για τα τακτικά μέλη και 20,00 € για τους συνταξιούχους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι τα Ομότιμα Μέλη δεν έχουν το δικαίωμα θεώρησης της  δημοσιογραφικής τους ταυτότητας, όπως δεν έχουν και οικονομικές υποχρεώσεις προς την Ένωση.

6. Υποχρεώσεις Μελών

Υπενθυμίζεται στα Μέλη της ΕΔΙΠΤ ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του  άρθρου 7 του καταστατικού μας είναι υποχρέωση όλων των μελών να ενημερώνουν άμεσα την Διοίκηση για κάθε μεταβολή που αφορά την επαγγελματική τους κατάσταση (αναστολή έκδοσης ή συνταξιοδότηση). Επίσης, θα πρέπει να αποστέλλουν τα έντυπα που εκδίδουν στα γραφεία της ΕΔΙΠΤ ανελλιπώς. Η πιθανή διακοπή της σχετικής αποστολής χωρίς άλλη πληροφόρηση θεωρείται αναστολή ή διακοπή της έκδοσης και επιβάλλει στο Δ.Σ. την υποχρέωση διαγραφής των αντίστοιχων μελών, εφόσον δεν προχωρήσουν εγκαίρως στην έκδοση άλλου εντύπου ή τη δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας.