ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΕΔΟΕΑΠΑγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 23/05/2018 πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΙΠΤ παρουσία της Νομικής Συμβούλου και των Οικονομικών Συμβούλων της Ένωσης σχετικά με τον ΕΔΟΕΑΠ.

Στη συνάντηση τα παρευρισκόμενα μέλη αρχικά ενημερώθηκαν από τη Νομική Σύμβουλο της ΕΔΙΠΤ κα Ειρήνη Χαλκιαδάκη για τη νομική προσφυγή κατά της εργοδοτικής εισφοράς 2 % επί του ετήσιου κύκλου εργασιών που έχει επιβληθεί σε όλους  τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, η κα Χαλκιαδάκη ενημέρωσε τα Μέλη ότι όλες οι ενδιαφερόμενες ενώσεις έχουν συμφωνήσει να προσφύγουν από κοινού νομικά κατά του 2%, αναθέτοντας την υπόθεση σε κάποιον Νομικό Διοικητικού Δικαίου και ανέλυσε τη διαδικασία που προβλέπεται. Για οποιεσδήποτε σχετικές εξελίξεις θα ενημερωθείτε άμεσα.

Στη συνέχεια, η Οικονομική Σύμβουλος της ΕΔΙΠΤ κα Βασιλική Παπαντωνοπούλου ανέλυσε το πρακτικό κομμάτι για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εργοδοτών  εξηγώντας αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να είναι τυπικά εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΕΦΚΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ. Το έντυπο με τις οδηγίες της κας Παπαντωνοπούλου σας επισυνάπτεται.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα γραπτές διευκρινήσεις από τον ΕΔΟΕΑΠ για τα ακόλουθα ζητήματα:

  1. Ποιες θα είναι οι εισφορές των ιδιοκτητών ΜΜΕ
  2. Αν οι επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό υποχρεούνται να πληρώνουν την εργοδοτική εισφορά 2 %, εφόσον δεν υφίσταται σχέση εργοδοσίας
  3. Αν οι ιδιοκτήτες που απασχολούν λιγότερο από 5 άτομα στην επιχείρησή τους δύνανται να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς στο νέο καταστατικό του Οργανισμού ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες, εταίροι ή μέτοχοι δύνανται να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούν τουλάχιστον 5 άτομα με τις κατώτερες αποδοχές της ε.γ.σ.σ.ε.

 

Τέλος, όλα τα Μέλη συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα πρέπει η Ένωση να συντάξει μια γραπτή διαμαρτυρία, προκειμένου να δημοσιευθεί σε όλα τα έντυπα μας, τα μοναδικά όπλα που διαθέτουμε, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για το παράνομο, αντισυνταγματικό και καταχρηστικό χαράτσι που μας επιβλήθηκε υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ ενός ταμείου, ενός Ταμείου, με το οποίο μέχρι σήμερα, τα Μέλη της ΕΔΙΠΤ τουλάχιστον, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση και από το οποίο δεν έχουν αποκομίσει οποιοδήποτε όφελος (το κείμενο της διαμαρτυρίας σας επισυνάπτεται).

 

Για οτιδήποτε νεώτερο θα σας κρατούμε ενήμερους.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας

Μ. Σαββάκης                                    Π. Καλύβα


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ