Π. Μαρινάκης: «Χρειαζόμαστε Αγγελιοφόρους της αλήθειας – Πρωτοβουλίες για την διασταύρωση κάθε πληροφορίας»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στα γραφεία της επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 25. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο έντυπος και περιοδικός Τύπος, επισημαίνοντας το αυξημένο κόστος και την ανάγκη προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες. Όπως τόνισε, «οι δυσκολίες του Περιοδικού Τύπου είναι διαφορετικές και συχνά μεγαλύτερες από εκείνες που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, λόγω του αυξημένου κόστους χαρτιού και της ανάγκης εκσυγχρονισμού».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου:
«Πλέον κανένα μέσο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν δεν πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Δυστυχώς μέχρι το 2022 «πειρατικά» μέσα, εφημερίδες οι οποίες ενδεχομένως τυπώνονταν μέσα σε ένα δωμάτιο,  Μέσα τα οποία είχαν οριακά -και αν είχαν- έναν δημοσιογράφο, αντιμετωπίζονταν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με υγιείς επιχειρήσεις, όπως είναι τα μέλη της δικής σας Ένωσης και πολλά άλλα.  Τα Μητρώα αυτά εξασφαλίζουν διαφάνεια και αξιοπιστία και αποτελούν παρακαταθήκη για τη λειτουργία του Τύπου», σημείωσε.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες οικονομικής στήριξης του έντυπου Τύπου: «Το 2024, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χρηματοδοτήσαμε το αυξημένο κόστος χαρτιού, ενώ οι θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η στήριξη των διανομέων Τύπου και η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ, θα συνεχιστούν με μόνιμα χαρακτηριστικά για τα επόμενα τρία χρόνια».

Τέλος ο κ. Μαρινάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της τεκμηρίωσης ως βασικής αξίας του Τύπου, επισημαίνοντας την ανάγκη καταπολέμησης της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: «Ένα ψέμα, χρειάζεται τρία δευτερόλεπτα για να διαδοθεί και να φτάσει στον αποδέκτη. Δεν χρειάζεται επιχείρημα, δεν χρειάζεται τεκμηρίωση, αρκεί κάποιος να το πει και επειδή συνήθως είναι αρεστό, διαδίδεται και πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό που κάνει ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα να αντέχει στον χρόνο είναι η τεκμηρίωση. Ψάχνει βαθιά. Και εμείς χρειαζόμαστε λοιπόν πολύ περισσότερο τους ανθρώπους οι οποίοι είναι αγγελιοφόροι της αλήθειας. Θα επιμείνουμε λοιπόν σε αυτήν την προσπάθεια. Θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κοινού περί της αναγκαιότητας διασταύρωσης κάθε πληροφορίας». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Μαρινάκης απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας προς τις ενώσεις, τα συνδικαλιστικά όργανα και την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προάσπιση της Δημοκρατίας.