Ενημέρωση για τρέχοντα θέματα

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Χρόνια πολλά, με υγεία και δύναμη!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι θέματα, που έχουν προκύψει τελευταία:

 

Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 2% ΥΠΕΡ ΕΔΟΕΑΠ

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε προηγούμενη εγκύκλιοι δυστυχώς το ΣΤΕ απέρριψε την αίτησή μας για ακύρωση του 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και πλέον καλούνται όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τυχόν οφειλές τους. Σας έχουμε στείλει σχετικές οδηγίες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΙΠΤ με έκτακτες Συνεδριάσεις αλλά και σε επικοινωνία με τις άλλες Ενώσεις Εκδοτών εξετάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις μας. Στην κατεύθυνση αυτή και σε συνέχεια της πρώτης τηλεδιάσκεψης που έγινε με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Πέτσα, ακολούθησε μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 23.12.2020 με τον Υφυπουργό κ. Πέτσα και τους Προέδρους των Ενώσεων Εκδοτών (ΕΔΙΠΤ, ΣΗΠΕ και ΕΙΕΤ) κατά την οποία ο κ. Πέτσας τόνισε  κατηγορηματικά ότι η  πρόσθετη εισφορά του 2% δεν είναι βιώσιμη λύση. Σημείωσε δε ότι μέχρι να εκδοθεί και η απόφαση της τελευταίας προσφυγής που εκκρεμεί από το ΣΤΕ, πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις από όλες τις πλευρές, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και τις Ενώσεις Συντακτών και μάλιστα άμεσα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ Μ. Σαββάκης επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και κατόπιν σχετικών τροποποιήσεων του Κανονισμού του ΕΔΟΕΑΠ να υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στην υγειονομική περίθαλψη όλων των ιδιοκτητών επιχειρήσεων ΜΜΕ, που υποχρεούνται να πληρώνουν το 2%, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων. Παράλληλα τόνισε τα πάγια αιτήματα της ΕΔΙΠΤ, όπως είναι η δημιουργία ενός νέου Μητρώου Τύπου, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο του έντυπου Τύπου της χώρας με κατηγοριοποιήσεις ανά περιοδικότητα σε Περιφερειακό και Περιοδικό Τύπο.

 

Β. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΤΑ:

Αναμένεται άμεσα να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τα ΕΛΤΑ, προκειμένου να εφαρμόζεται η έκπτωση του 30% για τα μέλη της ΕΔΙΠΤ.

Ωστόσο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουν γίνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στα έντυπα Ταχυπληρωμής «ΕΙΣΠΡΑΞΗ / ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ Β», τα οποία αποτελούν συνοδευτικά εφημερίδων-περιοδικών για την είσπραξης συνδρομών, σύμφωνα με πλαίσιο συμμόρφωσης με τα οριζόμενα του άρθρου 19 του ν.4172/2013 περί Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς και του σχετικού πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα: Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προχώρησε στην τροποποίηση της διαχείρισης των εντύπων Ταχυπληρωμής «ΕΙΣΠΡΑΞΗ / ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ Β». Σύμφωνα με την οδηγία αυτή καθίσταται πλέον υποχρεωτική τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα η προσκόμιση σχετικού έγγραφου από όπου προκύπτουν τα στοιχεία του αποστολέα και του Α.Φ.Μ. για την σωστή καταχώρησή τους. (π.χ. πιστοποιητικό ΑΦΜ, Ε1 κτλ.)

Τέλος, με την ορθή καταχώρηση των στοιχείων των αποστολέων (οφειλετών/συνδρομητών) αντί για τα φυσικά παραστατικά που λαμβάνατε μέχρι σήμερα η  ΕΛΤΑ Α.Ε. θα αποστέλλει αναλυτικές πληροφορίες για τις εισπράξεις σε email που θα δηλώσετε.

 

Γ. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:

Σύμφωνα με το άρθρο 90 του ν. 4764/ 23.12.2020 στις εκδοτικές επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας, οι οποίες διακινούνται μέσω Πρακτορείων Διανομής και επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 εμφανίζοντας μείωση της κυκλοφορίας των ανωτέρω εντύπων τους, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους για τη διανομή αυτών των εντύπων. Το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης ισούται με το μεταφορικό κόστος του αντίστοιχου τριμήνου του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτό πιστοποιείται από το εκάστοτε Πρακτορείο Διανομής, βάσει των τηρουμένων λογιστικών αρχείων και των εκδιδόμενων στοιχείων του κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4308/2014 (Α΄ 251). Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίον έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 

Δ. ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19:

Το Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ, διαμαρτυρόμενο εντόνως για τον άδικο αποκλεισμό των εντύπων μας από την πρώτη διαφημιστική καμπάνια για τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού,  απέστειλε εκ νέου πλήρη κατάλογο των εντύπων των μελών της Ένωσης στους αρμόδιους Υπουργούς, σε μία ύστατη προσπάθεια  να συμπεριληφθούν στην νέα κατανομή, τονίζοντας ότι πλέον δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τον αποκλεισμό τους.

 

Ε. ΨΗΦΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ:

Καθώς  τα θέματα που έχουν προκύψει είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που απαιτούν την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΙΠΤ, το Δ.Σ.  σχεδιάζει η επόμενη Γ.Σ. να πραγματοποιηθεί ψηφιακά στις αρχές του έτους. Μόλις οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και η διαδικασία  θα λάβετε σχετική πρόσκληση.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας. Μια χρονιά κατά την οποία, εκτός από την πανδημία, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και μεγάλα επιπλέον προβλήματα του κλάδου μας.  Η ΕΔΙΠΤ από την πρώτη στιγμή αυτής της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας προσπαθεί να βρίσκεται στο πλευρό σας, φροντίζοντας να σας ενημερώνει  άμεσα για κάθε εξέλιξη που  σας αφορά, αλλά και προσπαθώντας να προασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του Περιοδικού Τύπου, που πλήττονται ανεπανόρθωτα. Άλλες φορές τα καταφέρνουμε, ενώ άλλες βρίσκουμε ανυπέρβλητα εμπόδια Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι σημαντική η συμβολή όλων μας, καθώς μόνο συνασπισμένοι μπορεί να τα καταφέρουμε.

 

Για ό,τι νεότερο θα σας κρατάμε ενήμερους.

Ευχόμενοι σε όλους Καλή Χρονιά, με υγεία, υπομονή και αισιοδοξία!

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος                              Η Γεν. Γραμματέας   

   Μιχάλης Σαββάκης                         Πέννυ Καλύβα